The Lardon Company
The Lardon Company

Kampeerexpert Sander Janson ligt het liefste in een tentje

Interview met Sander Janson in De Telegraaf van zaterdag 10 april 2010
Kampeerexpert Sander Janson ligt het liefste in een tentje
In volgepropt busje naar Franse westkust

Aranka van der Pol
AMSTERDAM - Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders trekken er jaarlijks op uit met de camper, vouwcaravan of tent. Vooral kamperen in eigen land raakt steeds meer in trek. Bent u al aan het oefenen met de tent opzetten, gaat u met de camper op pad of wilt u een stacaravan huren?

Sander Janson presenteert dit jaar alweer voor het tiende seizoen van Campinglife
Wij vroegen kampeerexpert en presentator van RTL4-programma Campinglife Sander Janson alvast naar zijn tips en verhalen. „Ik neem altijd een zakmes mee.”

Wat voor herinneringen heb jij aan kamperen?
„Samen met mijn broer met het bestelbusje van mijn vaders slagerij naar de Franse westkust rijden. We hadden het hele busje volgepropt; zes spijkerbroeken, acht paar schoenen, tennisrackets, hockeysticks, kookpannen en grote stukken ingevroren vlees, werkelijk alles hadden we meegenomen. En dan slapen in zo’n opblaastent van 4 bij 4.”

Welk kampeermoment zal je nooit vergeten?
„Ahum, mijn broer en ik gingen naar een naturistencamping waar we vroeger met mijn ouders ook wel eens waren geweest. Dan kom je daar aan en zet je je tent neer en dan komt het moment dat je elkaar aankijkt en denkt: nu moet die spijkerbroek dus uit. Dat is best spannend. Ik ging overigens niet in mijn blootje boodschappen doen hoor, maar op het strand vond ik het wel lekker. De eerste twee dagen zie je alleen maar borsten en andere blote lichaamsdelen en daarna vind je het normaal.”

Nog romantische momenten beleefd?
„Twee weken lang ben ik smoorverliefd geweest op een bloedmooie Française, maar ik durfde niets te ondernemen. Een jaar later ben ik in mijn eentje teruggegaan om haar op te zoeken. Toen lagen we een keer romantisch in een tentje van 1 bij 1,5 op een totaal afgelegen plek, stopte er ineens midden in de nacht een motor die zijn tentje naast ons zette. Ze hebben de hele nacht zulke luidruchtige seks gehad dat wij met rode koontjes van gêne elkaar aan lagen te kijken.”

Geen dramatische momenten, zoals overspoeld door een orkaan of bestolen van de tent?
„Nee, wel stapten we een keer onderweg uit om naar het uitzicht te kijken en zagen we achter ons de auto met mijn zusje in het zitje wegrollen en een boom schampen. Dat liep gelukkig goed af. Mijn vader heeft ook wel eens, met twee fietsen op de dissel van de caravan, de bocht iets te scherp genomen waardoor er een stuur door de achterruit kwam.”

Nederland, Australië of Italië?
„Australië, daar heb ik al een gedeelte van gezien, maar ik wil heel graag nog met een camper door het midden en langs de oostkust rijden. Maar ik ben trouwens ook gek op Italië. Het eten, de perfecte cappuccino’s en het temperament spreken me heel erg aan.”

Surfen, fietsen of wandelen?
„Kitesurfen, daar ben ik sinds kort mee begonnen toen ik op vakantie was in Zuid-Afrika. Nu moet ik veel oefenen voordat ik ook in mijn achtertuin op Scheveningen de zee op kan. Ik kan nu namelijk alleen nog maar heen, en terug is ook wel belangrijk.”

Camper, tent of stacaravan?
„Een tent, dat tikken op het doek als het regent, vind ik heel romantisch. Als ik ooit kinderen mag krijgen dan wil ik een tenttrailer. Dat is een soort vouwwagen achter de auto, waar ze echt heel stoere exemplaren van hebben.”

Alleen, met vrienden of met je geliefde?
„Uiteindelijk met mijn geliefde, ik wil het liefste de ervaringen delen. Maar ik heb nu geen vriendin dus dan maar alleen. Met vrienden ga ik eerder in een hotel zitten en stappen, maar alleen rondtrekken zoals ik ooit in Thailand heb gedaan, kan heel prettig zijn. Lekker rustig een land leren kennen en vooral heel veel mooie foto’s maken.”

In de bergen, aan zee of bij een dorp of stad?
„Ik ben dol op bergen en zee. Omdat ik op Scheveningen bij de zee woon, zou ik op vakantie eerder voor bergen kiezen. Van die reuzen van bergen vind ik adembenemend, ik kan daar heel rustig van worden en intens van genieten.”

Barbecue, gasstel of restaurantje?
„Barbecue natuurlijk, ik ben een slagerszoon! Maar ook een visje leg ik graag op de barbecue, inpakken in aluminiumfolie, beetje dille en citroen erbij, heerlijk!”

Karaoke, aquajoggen of meedoen aan een misterverkiezing?
„Karaoke, dat is weer in hè, net als bowlen. En ik kan best een beetje huis-tuin-en-keuken zingen.”

Met de auto, trein of vliegtuig?
„Met de auto. Dan zie je lekker veel onderweg en kun je stoppen als je door een leuk dorp rijdt of een ijsje wilt halen. En als het heel ver weg is natuurlijk met het vliegtuig.”

Naast Nederlanders, Duitsers of Engelsen in de tent?
„Het liefst sta ik naast iemand van de lokale bevolking, dan kun je nog iets van het land leren. Maar liever geen Engelsen, die kunnen zoveel zuipen…”

Meenemen: boek, zakmes of pindakaas?
„Een goed zakmes, om panfluiten te maken van bamboe.”

Nog tips voor onderweg?
„Bedenk dat je vakantie begint als je in de auto gaat zitten. Je hoeft dus niet per se van A naar B te rijden, je kunt ook de snelweg vermijden en onderweg stoppen om pittoreske dorpjes aan te doen. En neem een voetbal mee, dan kun je onderweg even een balletje trappen.”

En voor op de camping?
„Zet je tent niet in een kuil, dat voorkomt dat je tent bij een regenbui weggespoeld wordt.”
 

Geplaatst op 12-04-2010 | » Meer nieuws

Nieuws

Evenementen

  • Pascal Jalhay in Restaurant Mooi Zeist
    » Lees verder

  • De Sate en Rose Party van de Selected Indonesian Restaurants (SIR)
    » Lees verder

The Lardon Company B.V.
Postbus 1088, 3700 BB ZEIST
T: 06 20279690
E: info@lardoncompany.nl