The Lardon Company
The Lardon Company

Telegraaf op bezoek bij Lonny

Telegraaf op bezoek bij Lonny

Vlakbij het kleine Balinese stadje Kerobokan, midden in de rijstvelden, komen we hem tegen in zijn eigen restaurant: Marlon Gerungang, oftewel Lonny. Vooral bekend als de goedlachse tv-kok. Hij woont hier, dus je gaat eigenlijk bij hem thuis op bezoek. Dat is ook de betekenis van de naam van het restaurant D’Roemah by Lonny.

 

Samen met zijn man Warren ontvangt Lonny ons hartelijk. Warren regelt alles achter de schermen en Lonny bekommert zich om de veelal Nederlandse gasten. Hij kookt voor hen, maar grijpt net zo makkelijk de microfoon om z’n zangkunsten te laten horen. „De Indische keuken heeft invloeden uit verschillende landen. Eigenlijk is het de eerste fusion-keuken, ontstaan uit gebrek aan ingrediënten omdat die vaak niet voorhanden waren. Alleen worden die recepten niet bewaakt, waardoor ze verdwijnen en dat is heel jammer.”

 

„Er is ook verwarring over pindasaus”, zegt Lonny. „In Nederland noemen we elke saus gemaakt van pinda’s satésaus. We bestellen zelfs friet met satésaus. Maar satésaus is pindasaus voor op de saté. Dat heeft vaak weinig met pindasaus te maken, want bijna iedereen haalt het uit emmers, gemaakt in de fabriek.” Gevraagd naar zijn oerpindasaus beginnen zijn ogen te stralen. De ingrediënten werden gehaald en Lonny gaat aan de slag. Redelijk eenvoudig maakt hij de lekkerste saté-... eh, píndasaus die we ooit hebben geproefd. Bedankt, Lonny!

 

Hier het recept:

Saus voor 4-5 personen

250gr geroosterde vliespinda’s

1teen knoflook

1kleine rode peper

1theelepel trassie

1theelepel palmsuiker

1eetlepel gebakken uitjes

snufje zout

 

Doe alles in een tjobek (platte vijzel) en met de oelekan (stamper) meng je alles met draaiende bewegingen tot er een pasta ontstaat. Kan ook in de keukenmachine. Dan wat water toevoegen tot de gewenste dikte. En dat is alles! De oerpindasaus. Er kunnen nu ook verschillende smaken worden toegevoegd Bijvoorbeeld geelwortel, gember, kokos etc. maar dat hoeft dus niet.

 

Bron: https://www.telegraaf.nl/vrij/1566531/de-lekkerste-pindasaus-van-lonny 

Geplaatst op 22-01-2018 | » Meer nieuws

Nieuws

Evenementen

  • Pascal Jalhay in Restaurant Mooi Zeist
    » Lees verder

  • De Sate en Rose Party van de Selected Indonesian Restaurants (SIR)
    » Lees verder

The Lardon Company B.V.
Postbus 1088, 3700 BB ZEIST
T: 06 20279690
E: info@lardoncompany.nl