The Lardon Company
The Lardon Company

Ik hou van de romantiek in een tentje

Hij scheurt voor het programma Campinglife door heel Europa en kan alles vertellen over scheerlijnen, luifelstokken en trekhaken. Maar verder weten we weinig van presentator Sander Janson (39). Is de eeuwige vrijgezel bijvoorbeeld al eens toe aan een familietent?

Je hebt zo’n beetje elke camping in Europa gezien. Staat er nog wat op je verlanglijstje?

“Ik zou voor het programma graag naar Australië willen. Alaska lijkt me ook te gek, of Groenland. Van die plaatsen waar je normaal gesproken niet zo snel gaat kamperen. En ik zou ook wel eens in het IJshotel in Zweden willen logeren.”

Dat is toch geen kamperen!

“Nou, het mag ook best in de buitenlucht, maar dan wil ik wel zo’n survivalman mee. En dan een gat zagen in het ijs en vis vangen.”

Wat vind je zo leuk aan campings?

“Het is dicht bij de natuur en je bent veel buiten. Ik hou ook van de romantiek in een tentje, van het rondtrekken met rugzak. Eén zijn met de natuur en met de elementen spelen, het weer trotseren, voedsel regelen, vuurtje maken, dat vind ik leuk. De natuur geeft me rust in het hectische leven dat ik leid. Als je altijd maar de computer en de mobiele telefoon aan hebt staan en alle winkels zijn open, dan word je onrustig, want dan wil je toch nog even iets checken of gaan shoppen.”

Shoppen?

“Ja, ik ben een van die mannen die van shoppen houdt. Zo heb ik een gigantische schoenencollectie. Vrienden noemen me wel Imelda Janson, omdat ik tachtig paar schoenen heb. Met laarzen en slippertjes erbij geteld, hoor!”

Kun jij wel zo lang zonder luxe en comfort? Moet je haar niet goed zitten als je de tent uitkomt?

“Nee hoor, ik kan me met vrij weinig redden. Ik ben in Thailand geweest met één paar schoenen en één paar slippers, dus dat was wel goed van me. Maar oké, er moet altijd een beetje gel in mijn haar.”

Is kamperen je met de paplepel ingegoten?

“Wij gingen vroeger met het hele gezin naar Zuid- Frankrijk en de westkust. Mijn broer, zusje, moeder en vader, met z’n allen in de auto. Mijn moeder houdt van degelijkheid, dus die had van alles bij zich: kastjes, gaspitten, allerlei pannen, alles ging mee. Mijn pa was slager, dus we gooiden de auto ook nog vol met vlees: van ingevroren gehakt tot lamskoteletjes. Dan sliepen we met z’n vijven in zo’n opblaasbare tent. Heel gezellig. Mijn ouders zweren nu bij een caravan, alles super-de-luxe; een satelliet, espressomachine erin. Ze rijden lachend naar Zuid-Frankrijk.”

Op je vijfde scheidden je ouders en op je veertiende overleed je biologische vader. Hoe heeft dat je gevormd?

“Dat kan ik niet zo goed zeggen, omdat ik niet anders weet. Vanaf mijn vijfde heb ik mijn biologische vader nooit meer gezien. Maar ik heb sindsdien een pa die er altijd voor me is en ik ben superblij hoe hij ons heeft opgevoed. Toch kwamen er rond mijn dertigste vragen boven die ik mijn biologische vader wilde stellen. Hield hij van me? Was hij trots op me? En waarom had hij zichzelf het leven benomen? Ik zou zo graag een biertje met hem willen drinken en zeggen: ‘Eikel, waarom heb je er zo’n zootje van gemaakt?’ In die tijd heb ik via een medium contact met hem gelegd en antwoord op mijn vragen gekregen. Daarna heb ik zijn overlijden meer een plekje kunnen geven.”

Lijk je op je biologische vader?

“Qua uiterlijk heel erg, dat zie ik op oude foto’s van hem. Verder was hij sportief, hij tenniste en hij hield van avontuurlijke dingen als parachutespringen. Dat herken ik wel. En hij was een charmeur...”

Hoe is het contact met je moeder?

“Ze is astrologe en het is heel fijn om zo’n moeder te hebben. Soms zit ik niet lekker in mijn vel en dan vraag ik: ‘Wat is er aan de hand, mam?’ Dan rekent ze dat uit en zegt ze: ‘Nou, dat komt doordat die planeet ongunstig staat en dat duurt nog wel even.’ Het lost niets op, maar het is wel lekker om even te horen dat het zo is. En laatst heb ik de aankoop van een auto op haar advies uitgesteld.”

Gebruik je haar raad ook in de liefde?

“Je kunt in een geboortehoroscoop zien en verklaren waarom je bepaalde mensen aantrekkelijk vindt, waardoor je bewuster wordt van jezelf. Maar als ik iemand ontmoet, let ik niet op wat voor sterrenbeeld ze heeft. Het moet gewoon goed voelen. Het is niet voor niets dat je elkaar aantrekt, dan is er al een connectie en is het zaak om samen uit te zoeken wat dat is.”

Hoe komt het dan dat jij nog geen vriendin hebt?

“Ik ben een beetje veeleisend. Niet dat ik per se op donker of blond val, als ze maar een mooie uitstraling heeft. Maar ik wil wel een mooie, intelligente, sportieve en avontuurlijke vrouw, die haar eigen leven heeft.”

Hoe ben jij in een relatie?

“Ik ben romantisch, soms te lief en erg zorgzaam. Een vrouw verwennen met een weekendje weg, spontane cadeautjes of lekker koken, dat vind ik leuk. Ik merk dat ik er weer aan toe ben om helemaal verliefd te worden. Het leven delen met iemand, dat mis ik.”

Geloof je in de ware liefde?

“Daar wil ik wel in geloven onderhand; het vrije leven is leuk, maar dat heb ik nu wel gehad. Ik geloof dat er meerdere vrouwen zijn met wie je het spel, het leven, kunt uitspelen. Je hebt een soort equalizer van alle eigenschappen die iedereen heeft. Bij de een is die ene eigenschap net wat meer ontwikkeld dan bij de ander en dat past dan beter bij je. Ik weet zeker dat diegene hier ergens is, maar ik ben niet op zoek. Ik wacht op dat moment van: kip, ik heb je!”

Was Marit van Bohemen, je ex-vriendin en enkele jaren co-presentator van ‘Campinglife’, de ware voor jou?

“Nee, dat was ze kennelijk niet. Maar als je elkaar tegenkomt weet je dat niet. Je denkt: dit is leuk, en gaat samen iets opbouwen. Onze interesses liepen op een gegeven moment uit elkaar, er was te veel wrijving. De ware moet iemand zijn met wie je a) veel affi niteit hebt, b) je kan stimuleren en c) inspireren. En je moet ook nog voor elkaar willen blijven gaan. Als het geloof in wat je samen hebt dan bij een van de twee ontbreekt, sta je voor de keuze: ervoor knokken of ieder je eigen weg gaan. Marit en ik hebben voor het laatste gekozen. Al spreken we elkaar regelmatig en gaan we vriendschappelijk met elkaar om.”

Ze kreeg vorig jaar een dochter, hoe vond je dat?

“Ik dacht eerst: goh, wat snel. Maar ik vond het hartstikke leuk voor haar. Marit wilde heel graag moeder worden en Jacky is een prachtig kindje. Nee, ik heb geen moment gedacht: ík had de vader kunnen zijn. Kan ook niet, want het is een donker kindje, haha!”

Maar wil jij kinderen?

“Zeker, ik denk ook dat ik een leuke papa ben. Ik zag drie jaar geleden op een strand in Italië zo’n leuke vader met zijn zoontje van vijf samen een zandkasteel bouwen. Ze hadden ook nog dezelfde zwembroek aan. Dat vind ik helemaal te gek. Papa zo’n grote broek en zijn zoontje zo’n kleintje. Ik zat het tafereel te bekijken en dacht: dat zou ik ook wel willen…”

In ‘Campinglife’ speel je de ideale schoonzoon...

“Dat speel ik niet, dat ben ik gewoon. Ik praat soms met mensen over heftige onderwerpen, zoals een zware bevalling of de dood van een dierbare... Dat kun je niet spelen. Ik hou niet van oppervlakkigheid en probeer altijd verder te kijken. ‘Niets is wat het lijkt’ is mijn motto. Ik kan ’s ochtends denken als ik met een familie op pad moet: o nee, dit wordt helemaal niets. Maar tegen het middaguur blijken het heel leuke mensen te zijn. Hierdoor oordeel ik minder snel.”

En na al die jaren nóg geen genoeg van kamperen?

“Ik vind het programma nog steeds heel leuk om te doen. En ik wil dan ook zeker het tiende seizoen halen. Maar toegegeven: na zo’n negen weken op de camping ben ik wel blij om weer thuis te zijn.”

SANDER KORT

Naam

Sander Janson

Geboren

10 april 1970 in Schiedam

Relatie

Op dit moment is hij vrijgezel, maar hij had een tijdje een relatie met co-presentator Marit van Bohemen.

Bekend van

onder andere de programma’s Campinglife, Snow Magazine en RTL Vandaag. Hij heeft verder opnames gedaan voor het nieuwe programma Getild. Twee jaar geleden deed hij mee aan Dancing on Ice.

Opvallend

Sander Janson begon zijn carrière als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis.

Geplaatst op 28-07-2009 | » Meer nieuws

Nieuws

Evenementen

  • Pascal Jalhay in Restaurant Mooi Zeist
    » Lees verder

  • De Sate en Rose Party van de Selected Indonesian Restaurants (SIR)
    » Lees verder

The Lardon Company B.V.
Postbus 1088, 3700 BB ZEIST
T: 06 20279690
E: info@lardoncompany.nl