The Lardon Company
The Lardon Company

Sandra van de Kamp en Imro Beuk: bodybuilders in Balance

Sandra van de Kamp en Imro Beuk: bodybuilders in Balance Twee vooruitstrevende personal trainers Sandra van de Kamp (36) en Imro Beuk (41), hebben niet alleen een relatie, maar samen ook al jaren een succesvol bedrijf genaamd Balance Personal Training. Vorig jaar besloten ze om te ervaren wat er nu echt voor nodig is, om deel te nemen aan bodybuilding wedstrijden. Het was een uitzonderlijk goed voornemen voor 2010. Fabels scheiden van feiten, trainen, diëten en vooral afzien. Sindsdien regent het prijzen en het werd eens tijd om de oud-studenten, letterlijk het hemd van het lijf te vragen.

1. Hoe komen jullie (nu pas) op het idee om mee te doen aan body building wedstrijden?

(Imro) "Het idee was afkomstig van Sandra. Ik heb 17 jaar geleden toen ik 24 was mijn eerste body building wedstrijd gedraaid en dit ervaren als het mooiste wat ik tot dan toe had gedaan. Ik kreeg destijds veel aanmoedigingen om in deze sport door te gaan, maar ik heb het niet gedaan omdat ik er geen zin had om spierversterkende middelen te gebruiken."

(Sandra) "ik liep al tijden met de gedachten om eens aan een miss figure-wedstrijd mee te doen. Puur uit nieuwsgierigheid. Ik had een gezond gewicht en vetpercentage maar was erg benieuwd wat er nu onder dat "laagje" vandaan zou komen als ik nu eens 100% consequent zou zijn met mijn voeding. Deelname aan een wedstrijd was voor mij de ultieme stok achter de deur. Ik wilde weten of ik "podiumwaardig" kon zijn, puur door eten en trainen op de manier zoals we geleerd hebben vanuit de wetenschap. Het werd ineens vanuit mijn vak ook een stukje "zelf-onderzoek". Na lang wikken en wegen (ik wist heel goed hoe zwaar het zou worden en wat ik ervoor moest doen en vooral ook moest laten), zei Imro in november 2009 tegen mij; "als je het doet, dan doe ik met je mee". We hebben toen besloten in januari 2010 te starten met de voorbereiding en de eerste wedstrijd in april mee te doen. We hadden precies 13 weken de tijd om ons doel te bereiken."

Uitgerekend Sandra en Imro weten dat je topbegeleiding nodig hebt om boven jezelf uit te stijgen. Daarom een gegarandeerd vlekvrij smeercoachteam.

2. Hoe ziet globaal jullie programma van training eruit?

"We deden beiden 4 trainingen per week van een uur. Dat is niet veel, maar volgens de wetenschap genoeg; 1 oefening per spiergroep, 1 set per week, zou al genoeg moeten zijn om spiergroei te bevorderen. Best eng om er zo in te gaan (in de bodybuilding werken ze soms wel met 4 of 5 sets per oefening), maar we hadden niets te verliezen en we wilden het effect zelf ondervinden. Sandra heeft om extra energie te verbranden 2 sets per oefening gedaan, zij moest haar vetpercentage flink verlagen. Per spiergroep deden we 4 oefeningen omdat je de spier vanuit verschillende hoeken wil benaderen. Dus bijvoorbeeld bij schouders; je wilt niet 1 zijde trainen maar zowel lateraal als posterior als anterior. Cardio deden we niet. Onze insteek was; trainen doen we voor spiergroei en vet verliezen we door de juiste balans in de voeding."

3. Hoe ziet globaal jullie programma van voeden eruit?

"In de eerste 13 weken (omdat het zo goed ging zijn we na april doorgegaan) heeft Sandra heel nauwkeurig op haar calorie-inname gelet en de verdeling van koolhydraten, eiwitten en vetten, alles ging op de weegschaal. (Sandra) "In januari zat ik gemiddeld op 1290 kcal, 36% (energie) eiwit, 35% koolhydraten en 24% vet. In maart at ik gemiddeld 1591 kcal., 41% eiwit, 30% koolhydraten en 28% vet. De laatste maand voelde ik overigens ook echt aan mijn lichaam dat ik meer nodig had. Voor de wedstrijden in het najaar heb ik me alleen gefocust op de hoeveelheid kcal. en ca 2 gr. eiwit per kg lichaamsgewicht. Vetten en koolhydraten heb ik in die periode aan het toeval over gelaten."

(Imro) "Voor mij was de voeding een heel ander verhaal. Ik hoefde gelukkig niet veel vet kwijt mijn focus lag voornamelijk op het flink aankomen in spiermassa. Flink trainen en flink eten dus. Ik heb vooral “schoon”, dus geen snoep, koek, chips, gebak, friet enz. en veel gegeten en er op gelet dat ik voldoende eiwitten binnen kreeg. Ik heb de eerste paar weken ook niets afgewogen zoals Sandra wel deed, en al gauw merkte ik dat mijn buik dikker begon te worden. Zwaar trainen en veel eten betekende dus niet automatisch meer spieren maar vooral een onbehagelijk en opgeblazen gevoel en meer vet dat vooral op mijn buik ging zitten. Vanaf dat moment ben ik ook bij gaan houden hoeveel ik at. Ik merkte dat ik rond de 3000 kcal per dag stabiel bleef en daarmee kon ik dus meer dan 2 keer zoveel eten als Sandra. We hebben overigens allebei ook gewoon brood en veel fruit gegeten (wordt afgeraden door body builders). Ongeveer 2 tot 3 weken voor de wedstrijd paste ik mijn calorie-inname aan en begon voor mij het echt werken naar een heel laag vetpercentage."

4. Welke supplementen gebruiken jullie?

"Whey-proteine, Omega 3 en een Multivitaminensupplement."

5. Wat was het moeilijkste wat je door moest om dit te bereiken?

(Sandra) "de spontane uitjes en restaurantbezoekjes uit mijn leven verbannen. Alles moet gepland worden en je kunt niets aan het toeval overlaten. Op feestjes bij familie nam ik mijn eigen eten mee dus dat was niet zo moeilijk. Maar in een restaurant hoef je niet met je eigen bakje eten te gaan zitten. Als ik dan toch een etentje had waar ik niet onderuit kon, dan moest ik mijn hele dagschema daar op aanpassen. Ik vond het sociale gemis het zwaarste....en dat ik niet van Imro z'n bruine bonen kon eten!"

(Imro) "Ik moet zeggen dat ik niet echt moeite heb gehad met het hele traject omdat ik een duidelijke keuze heb gemaakt, maar veel eten is toch best lastig. 3000 kcal of meer per dag weg werken aan uitsluitend gezond voedsel is best een opgave. Ik kreeg op de sportschool ook best wel veel vragen te verwerken omdat het de mensen op gaat vallen dat je altijd aan het eten bent."

6. Wat is het meest waardevolle wat jullie geleerd hebben van dit project?

(Sandra) "Ontelbaar veel dingen; ik heb mijn cliënten beter leren begrijpen, ik heb mijn lichaam en mezelf beter leren kennen, ik heb ervaren hoe belangrijk het is om een concrete doelstelling te hebben met een daarbij behorend tijdsplan. Ik heb de bodybuilder beter leren begrijpen, ik heb op de Universe-wedstrijd in Hamburg mogen ervaren, dat een individuele sport ineens een fantastische teamspirit krijgt, wanneer je deel uitmaakt van een Nederlands team...ik kan nog wel even doorgaan. Maar als je vraagt om echt het meest waardevolle...dan is dat toch wel dat ik meer dan ooit mijn cliënten heb kunnen inspireren door dit te doen. Ze hebben gezien wat er mogelijk is als je consequent bent. "

(Imro) "Ik ben door dit traject in alle opzichten (voeding, coaching en training) nog duidelijker geworden in mijn communicatie richting mijn cliënten, wat zichtbaar meer resultaat oplevert."

7. Welke andere vormen van training doen jullie behalve body building / shapen?

“Momenteel niets anders.”

8. Hoe anders is de begeleiding van jullie klanten dan de programma’s die jullie zelf ondergaan?

“Dat hangt van de doelstelling van de client af. De basis is hetzelfde, maar in de begeleiding naar onze klanten is er meestal meer “bewegingsvrijheid”. En dan bedoelen we dat de leefstijl flexibeler is. Er is een betere balans tussen het sociale aspect en het gezonde aspect. Wat wij hebben gedaan was vrij extreem, omdat je met een tijdsdruk zit waardoor je 24/7 consequent moet zijn. Wij hadden geen dag te verliezen en we wilden testen wat onze aanpak voor je doet, als je je er 100% aan houdt. Voor de gemiddelde client geldt veelal dat er een leefstijl gevonden moet worden die niet van tijdelijke aard is, maar voor altijd. Extremen zijn meestal van korte duur.”

9. Hoe gaat 2011 eruit zien voor jullie in personal training, privé en in body building?

“In de personal training gaat er in 2011 voor ons het een en ander veranderen, qua werklocaties en we gaan hele leuke dingen doen!! Houd onze website goed in de gaten! Privé hopen we in 2011 iets vaker in Frankrijk te kunnen zijn en in de bodybuilding gaat Imro nog even door (hij gaat voor de wereldtitel) en Sandra denkt te stoppen. In ieder geval voor het voorjaar. Heel misschien dat Sandra in oktober nog iets gaat doen, maar nu is het even tijd voor rust. Sandra gaat Imro in 2011 begeleiden en ze gaat de begeleiding doen van 1 (misschien 2) Figure-dames in spe.”

Conclusie

Sandra en Imro vielen dit jaar meerdere malen in de prijzen met als hoogtepunten de eerste plaats voor Imro op 17 oktober (NBPF) en voor Sandra op 7 november (NAC), waarmee ze beide Nederlands kampioen werden. Ze gingen ook naar Duitsland voor de Universe, waar ze niet in de prijzen vielen, maar wel op een bijzondere wijze hun bodybuilders jaar 2010 afsloten. Zij hebben zich niet gek laten maken door alle tegenstrijdige verhalen, maar de wetenschappelijke lijn aangehouden. Voeding om af te slanken, krachttraining om te groeien, minimale hoeveelheid supplementen, voldoende rust en een ijzeren discipline. Het is voor hen een memorabel jaar geworden en zijn voor iedereen, die op een natuurlijke manier zijn of haar lichaam wil veranderen, twee levensechte inspiratiebronnen.

Bron: www.chivo.nl

Geplaatst op 20-12-2011 | » Meer nieuws

Nieuws

Evenementen

  • Pascal Jalhay in Restaurant Mooi Zeist
    » Lees verder

  • De Sate en Rose Party van de Selected Indonesian Restaurants (SIR)
    » Lees verder

The Lardon Company B.V.
Postbus 1088, 3700 BB ZEIST
T: 06 20279690
E: info@lardoncompany.nl