The Lardon Company
The Lardon Company

Lonny Gerungan

Een Balinese topkok!

Lonny Gerungan


Naam
                    Gerungan
Voornaam           Lonny
Geboortedatum 4-5-1956
Geboorteplaats  Denpasar

De in Indonesië geboren televisiekok en auteur Lonny Gerungan (1956) kwam ruim vijfentwintig jaar geleden naar Nederland. In Amsterdam aangekomen nam hij een baantje als afwasser bij het toen befaamde en inmiddels verdwenen restaurant "Speciaal". In de avonduren leerde Lonny Gerungan de Nederlandse taal. Binnen enkele jaren werkte hij zich op tot gastheer van het restaurant om vervolgens voor zichzelf te beginnen. Ruim vijftien jaar runde Lonny Gerungan in Amsterdam zijn eigen specialiteitenrestaurant, waarbij hij de steun kreeg van zijn inmiddels uit Indonesië overgekomen moeder Antoinette Roemahlaiselan. Niet alleen van haar, maar ook van zijn vader John Gerungan erfde Lonny zijn kooktalenten. Lonny"s vader was vlak na de oorlog één van de bekendste koks in Indonesië. Hij zwaaide de scepter in de keuken van het beroemde "Bali Hotel" in Denpasar, waar hij ondermeer kookte voor Prinses Juliana, Marlon Brando en Charlie Chaplin. In de keuken waar John Gerungan de leiding had legde zoon Lonny de basis voor zijn latere carrière als kok en culinair specialist in Nederland. 

In 1997 begon Lonny Gerungan bij de TROS met zijn culinaire programma "De Reistafel". Dat was voor de op Bali geboren chefkok aanleiding afscheid te nemen van zijn restaurant in Amsterdam. Lonny Gerungan stortte zich vanaf dat moment geheel op zijn nieuwe uitdaging: het presenteren en samenstellen van zijn televisieprogramma en het schrijven van kookboeken. Inmiddels heeft Lonny Gerungan zes televisieseries over zijn geboorteland Indonesië gemaakt, nam hij twee tv-series op in Thailand en verschenen er tien kook- en kijkboeken die door hem zijn geschreven. Voor zijn zesde boek "De Complete Indonesische Keuken" ontving Lonny Gerungan een nominatie voor de "Gouden Garde 2002", evenals een nominatie voor de "Wina Born Prijs 2003" en daarmee behoort dit boek tot de drie beste culinaire publicaties die in 2002 in ons land zijn verschenen. In dit standaardwerk geeft Lonny Gerungan een totaaloverzicht van de Indonesische keuken. In mei 2003 verscheen onder de titel "De Origineel Thaise Keuken" het zevende boek van Lonny Gerungan, dat enkele weken later al werd genomineerd voor de "Gouden Garde 2003". Het boek "De Origineel Thaise Keuken" sloot nauw aan bij de twee televisieseries "De Reistafel"/De Origineel Thaise Keuken, die Lonny Gerungan in 2003 en 2004 voor de TROS op TV-2 presenteerde. Daarna was de televisiekok op de buis te zien met de serie "De Koninklijke Reistafel", waarin hij koninklijke families in zijn geboorteland Indonesie bezocht en voor hen kookte. Medio oktober 2004 hield Lonny Gerungan zijn achtste kookboek ten doop. In dit boek, geiteld "Wokken met Lonny", presenteert hij een honderdtal wokgerechten uit de Aziatische keuken. Het afgelopen jaar verschenen er van de hand van Lonny Gerungan twee kookboeken: "Lonny"s Rijsttafel" en "De Authentiek Indische Keuken". Beide boeken zijn erg succesvol. "De Authentiek Indische Keuken", een standaardwerk over de keuken van het vroegere Nederlands-Indie, beleefde al binnen drie maanden haar tweede druk. Inmiddels is de vierde druk van de persen gerold. Voor de samenstelling van "De Authentiek Indische Keuken" verzamelde Lonny Gerungan ruim 350 recepten van gerechten, waarvan vele al bijna waren vergeten en verdwenen. Voor de televisiekok wordt 2007 een belangrijk jaar. Nadat begin volgend jaar het eerste basiskookboek over de Indonesische keuken zal worden uitgebracht volgt in het najaar het eerste internationale kookboek van zijn hand. Daartoe sloot Lonny Gerungan in de zomer van 2006 een contract met de Londense culinaire uitgeverij Kyle Cathy Publishers. Momenteel bereidt Lonny Gerungan televisieseries over de keukens van India, Vietnam, China en Suriname voor en daarmee hoopt hij zijn naam als autoriteit op het gebied van de exotische keukens definitief te vestigen. 

Lonny Gerungan is niet alleen kok en culinair specialist op het gebied van exotische keukens, maar ook een getalenteerd zanger. In het verleden vertegenwoordigde hij zijn geboorte-eiland Bali bij het Nationale Songfestival in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Acht jaar geleden maakte Lonny Gerungan in Nederland zijn cd-debuut met het nummer "Meer dan zomaar iemand". Na enkele cd-singles volgden een tweetal cd-albums (met zangeres Justine Pelmelay) die op de twintigste plaats in de album-Top-100 eindigden. Deze cd-albums zorgden voor een revival van het bekende Indo-repertoire en waren voor de TROS aanleiding om onder de titel "Rame Rame, Liedjes van Verlangen" een tweetal in Indonesie opgenomen muziekspecials uit te zenden. Het cd-album "Kerst in de Gordel van Smaragd" werd door de TROS als televisieprogramma verfilmd. Dit programma werd inmiddels 5 (!) keer uitgezonden. Zowel de muziekspecials "Rame Rame, Liedjes van Verlangen" als de kerstshow "Kerst in de Gordel van Smaragd" zijn inmiddels op dvd verschenen. Succesvol is nog altijd Lonny"s cd-album "De Reistafel", waarop Lonny Gerungan een groot aantal klassiekers uit het bekende Indo-repertoire zingt. Ook zijn tv-assistente Sandra Masmeyer is op dit album te horen. Na "De Reistafel" verschenen de albums "Dansa" en "Als de orchideeën bloeien". "Dansa" is een uitbundig zomers cd-album met exotische liedjes op het opzwepende ritme van o.a. salsa, merengue, cha cha, rumba en jospan (Moluks linedancing). Op het album "Als de orchideeën bloeien" zijn Lonny en Sandra te horen met oude bekende Indo en Indonesische liedjes, evenals op het in begin 2003 verschenen cd-album "Liedjes uit De Reistafel". Al deze songs vertolken Lonny & Sandra veelvuldig op pasar malams, Indonesische en Indische feesten en op exotische party"s. 

Gedurende de zomer van 2006 nam Lonny Gerungan zijn eerste jazz-cd op. Dit album zal in de herfst van 2006 officieel worden gelanceerd. Verwacht wordt dat de televisiekok met dit album het nodige opzien zal baren. 

Amsterdam, september 2006. 

The Lardon Company B.V.
Postbus 315 3700 AH ZEIST

T 06-20279690
www.lardoncompany.nl

The Lardon Company

» Meer artiesten

Nieuws

Evenementen

  • Pascal Jalhay in Restaurant Mooi Zeist
    » Lees verder

  • De Sate en Rose Party van de Selected Indonesian Restaurants (SIR)
    » Lees verder

The Lardon Company B.V.
Postbus 1088, 3700 BB ZEIST
T: 06 20279690
E: info@lardoncompany.nl